5 Veelgestelde vragen

Kan dat zomaar, je eigen geld maken?

Ja, voorbeeld is de Engelse stad Bristol daar is regiogeld al jaren in gebruik. Complementair geld heeft een in verleden een Oostenrijks dorp razendsnel uit een economische crisis geholpen, het is een kwestie van wederzijdse vertrouwen. We komen overeen dat 1 Watermunt een waarde vertegenwoordigd van 1 Euro, dan is het feitelijk hetzelfde als betalen met Euro’s maar dan leuker, goedkoper en lokaal sociaal.

Is de Watermunt legaal?

Ja. Volgens De Nederlandse Bank is onze werkwijze niet in strijd met de Wet op het financieel toezicht. Tegelijkertijd is de Watermunt geen wettig betaalmiddel. Wij vinden dat zelf een pre, want de definitie van een wettig betaalmiddel is dat je verplicht bent het te accepteren. Acceptatie van lokale euro's ofwel Watermunten is geen verplichting maar een maatschappelijk sociale keuze!

Wat is het verschil met een bank?

Het grote verschil is het rentevrije karakter, in wezen creëren banken geld om daarmee rente te verdienen. Stichting regiogeld Westland creëert geld om handel te faciliteren, wij voeren slechts de boekhoudkundige taken van een bank uit en vragen daar een kleine vergoeding voor, de Watermunt wordt zonder winstoogmerk in circulatie gebracht.

Wie verstrekt het krediet?

Het gehele netwerk, er is feitelijk niemand die geld uitleent. Het netwerk vertrouwt op de belofte een lening terug te betalen en de stichting houdt slechts de administratie bij. Wij zorgen ervoor dat er niet te veel krediet wordt uitgegeven en dat iedereen zich aan de afspraken houdt, maar wij doen dat om de deelnemers te helpen, niet om aan ze te verdienen. Het krediet komt niet vanuit de stichting en zou zonder de deelnemers niet kunnen bestaan, vandaar dat iedereen in principe in aanmerking komt voor krediet.

Hoe verdient de stichting geld?

Bedrijven betalen na eerste jaar van deelname W 10,- per maand. Verder verdient de stichting een klein percentage door transacties bij de servicepunten in de kernen en aan de afbetaling van de rentevrije kredieten.