Consumenten die de lokale economie steunen

Consumenten die kopen bij lokale ondernemers weten dat dit goed is voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Kopen in de buurt betekent ook: vervoer over kortere afstanden, meer diensten en minder kosten. Lokaal geld is het instrument om ook de achterliggende keten van aankopen zo lokaal mogelijk te maken.

Euro’s met een missie

Turbulentie op de financiële markten zorgen dat de koopkracht verzwakt en geldzorgen het onderwerp van gesprek is, welvaart door lastenverzwaring stroomt hierdoor sneller uit de regio weg. Is het niet beter als lokale ondernemers en U als consument als eerst optimaal van de aanwezige koopkracht gebruik kunnen maken? Er is inmiddels een Westlands samenwerkingsverband van lokaal geld, deze worden gedragen door ondernemers en consumenten die inzien dat geld voordat het uit de regio verdwijnt eerst meerdere malen lokaal moet rondgaan om een levensvatbare lokale economie te behouden. Zij gebruiken een ander soort geld dat voor een afgesproken periode alleen bij aangesloten partijen kan worden uitgegeven. Daardoor blijft het langer in de regio en verdienen ondernemers er meerdere keren aan. Het is geld met een missie: de lokale economie versterken en de koopkracht vaker lokaal laten rondgaan.


Sociaal handel bedrijven

Lokaal geld is dus een aanvullend systeem om de lokale economie te versterken, het leidt tot sociale meerwaarde waarbij de uitgaven van vandaag ook morgen nog als inkomsten in de gemeenschap beschikbaar zijn. Door te betalen met de Westlandse Watermunt, koop je meer lokaal maar krijgen ook volgende leveranciers een extra kans, de hele lokale keten profiteert.

Hoe doe je mee

Is er al een Watermunt initiatief actief in jouw buurt of kern? Sluit je daar bij aan en word zo lid van die gemeenschap, dan ben je ook ambassadeur van het Westlandse regiogeld en kun je met lokaal geld gaan betalen. Is er nog geen lokaal initiatief? Open dan een rekening bij stichting regiogeld Westland. Na inschrijving kun je de Wamu kopen en ermee gaan betalen. De stichting zorgt voor je rekeningnummer doorgaans idem als je mobiele telefoonnummer, betaalapplicatie en als het netwerk stevig genoeg is, een betaalpas. Houd er wel rekening mee dat ander geld realiseren een kwestie is van lange adem! Verwacht dus niet dat je snel op veel plekken met het lokale geld kunt betalen maar samen kan de acceptatie van de Wamu snel toenemen.


Hoe meer de beter

Hoe meer koopkracht in het circuit aanwezig is des te interessanter het voor kleine en grote bedrijven en gemeente Westland wordt om mee te doen. Koop daarom alvast Watermunten dan kun je onderling al wat betalingen doen. Voor jou als consumenten geldt een wettelijk aankoopmaximum van € 100,00 per keer betalen in termijnen van vier keer € 25,00.

De moeite waard

Lokaal geld gebruiken is makkelijk en de investering in volharding betaald zich dubbel en dwars uit als er voldoende consumenten en bedrijven bij lokaal geld betrokken zijn, vraag de gemeente Westland mee te doen en nodig de ondernemers in jouw kern uit het netwerk te versterken