1. Kan dat zomaar, je eigen geld maken?

Ja, voorbeeld is Rotterdam, in de Maasstad is regiogeld al jaren in gebruik. Complementair geld heeft in het verleden een Oostenrijks dorp razendsnel uit een economische crisis geholpen, het wonder van Wörgl werd een enorm succes vanwege wederzijdse vertrouwen. We komen overeen dat één Watermunt een waarde vertegenwoordigd van één Euro, dan is het feitelijk hetzelfde als betalen met Euro’s maar dan meer duurzaam, goedkoper en lokaal sociaal.

 

  1. Is de Watermunt legaal?

Ja, volgens De Nederlandse Bank is onze werkwijze niet in strijd met de wet op het financieel toezicht, tegelijkertijd is regiogeld geen wettig betaalmiddel. Wij vinden dat zelf een pre, want de definitie van een wettig betaalmiddel is dat je verplicht bent het te accepteren, acceptatie van lokale euro's ofwel Watermunten is geen verplichting maar een maatschappelijk sociale keuze!

 

  1. Wat is het verschil met een bank?

Het grote verschil is het rentevrij en circulair karakter. Banken creëren geld om over het uitgeleende gedrag rente te rekenen, zo verdienen ze geld met geld. Wij creëren geld om de lokale middenstand, Westlandse koopkracht te verbeteren, faciliteren en voeren slechts de boekhoudkundige taken van een bank uit voor een kleine vergoeding. Onze lokale euro wordt zonder winstoogmerk in circulatie gebracht.

 

  1. Hoe verdient de stichting geld?

Bedrijven betalen € 10,- per maand voor een bedrijfsrekening. Verder verdient de stichting een klein percentage door transacties bij de servicepunten in de kernen. Iedereen kan lid worden van de stichting, we vragen daar een maandelijkse bijdrage voor. We investeren verworven inkomsten weer direct terug in de koers van aan- en verkoop van de lokale euro zodat het volume in omloop kan groeien. 

 

  1. Hoe werkt het inwisselen?

Alleen ondernemers kunnen Watermunten die ze niet uit kunnen geven te koop aanbieden tegen gunstig tarief.